Handleiding: Volt Time

Op deze pagina vind je de stappen om een Volt Time laadpaal te verbinden met het E-Flux by Road platform.

S
Geschreven door Sjoerd Kortekaas
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Configuratievereisten

Volg de stappen:

Stap 1: Sluit na een veilige installatie de spanning aan op de laadpaal, zoals aangegeven in de Online installatiehandleiding (4. installatie.) of de Beknopte installatiehandleiding. Wacht totdat de ledlampjes groen oplichten. Dit betekent dat de laadpaal correct is opgestart.

Stap 2. Verbind een laptop of telefoon met het wifi-netwerk dat begint met VoltTimeXXXXXXX. Je kunt het wachtwoord van het wifi-netwerk vinden op de sticker aan de binnenkant van de laadpaal.

Stap 3: Voer https://10.10.0.1 in de zoekbalk van je browser of scan de QR-code op de zijkant van de laadpaal. Je wordt dan doorverwezen naar de configurator. Log in op de webinterface met de inloggegevens voor Installatie, die je aan de binnenkant van de laadpaal vindt.

Stap 4: Op de pagina CSMS in de Configurator vind je alle instellingen betreffende de backoffice. Op deze pagina kun je de verbindingsstatus van de backend controleren, bij CSMS-verbindingsstatus (zie de screenshot hieronder).

Stap 5: Voer de volgende instellingen in om de laadpaal te verbinden met de backend van E-Flux by Road:

• CSMS-serveradres: ws://ocpp.e-flux.nl/1.6/e-flux

• Charger identity: "Voer het unieke serienummer van de laadpaal in -> (VT_XXXXXXX)"

• Sound notification: Schakel het geluid van de RFID-scanner in of uit

• RFID enabled: Schakel de RFID-scanner in of uit

• Offline autorisation: Schakel de verbinding met de backoffice in of uit

• Default ID tag: Voer de RFID en UID van je oplaadkaart in als je de RFID-scanner hebt uitgeschakeld.

Je kunt contact opnemen met de aanbieder van je oplaadkaart om de UID- en RFID-code van de oplaadkaart op te vragen. De UID-code zou er als volgt uit moeten zien: 04FF3XXXXX6580.

Klik op Save om de instellingen op te slaan. De laadpaal zal nu proberen een verbinding tot stand te brengen met de backend van E-Flux by Road. De verbindingsstatus wordt bovenaan de pagina weergegeven.

Stap 6: Ga naar Network in the Configurator om de netwerkinstellingen te configureren. Je kunt de Volt Time-laadpaal verbinden met het internet via ethernet, wifi of een mobiel netwerk (GPRS of 4G LTE-M).

• Ethernet: Het eerste wat je zult zien zijn de ethernet-instellingen. Deze instellingen worden normaal gesproken voor je ingevuld als je de DHCP-knop op dynamic hebt gezet. Dit betekent dat de laadpaal automatisch een IP-adres van de router krijgt zodra er een ethernet-kabel (minstens CAT5(e)) is aangesloten tussen de internetpoort van de communicatiekaart en de router.

• Wifi: Het tweede dat je krijgt te zien zijn de wifi-instellingen. Activeer de wifi met de router op afstand door de volgende stappen te volgen:

1. Activeer de wifi via een externe router door de wifi-knop aan te zetten

2. Klik op Refresh List om de beschikbare wifi-netwerken weer te geven

3. Klik eerst op het wifi-netwerk en daarna op Use as wifi-SSID. - Het wifi-netwerk wordt automatisch bij wifi-SSID ingevoerd

4. Voer het wachtwoord voor het externe wifi-netwerk in bij Wifi-PSK

5. Wifi-DNS kun je open laten

6. Activeer DHCP

7. Ad-Hoc moet gedeactiveerd zijn

8. Druk op Save

9. Controleer de status van de wifi-verbinding bij Wifi-status

Let op: Vergeet niet dat je eerst verbinding moet maken met het externe wifi-netwerk op je telefoon voordat je de laadpaal weer kunt vinden. Gebruik een IP-scanner om het IP-adres van de laadpaal te achterhalen (bijvoorbeeld de FING-app op Android) en scan de beschikbare netwerken. Zoek in de lijst naar de netwerknaam die het volgende bevat:

"RAY-XXXXXXXXXXXXXXXX". Voer dit IP-adres in de browserbalk in. We raden aan de bron op het thuisnetwerk aan te sluiten nadat de volledige configuratie is uitgevoerd en de laadpaal is getest door de erkende installateur, zodat de installateur geen verdere configuratie hoeft uit te voeren en niet opnieuw in de configurator hoeft te zijn.

• Mobiel netwerk (GPRS of 4G LTE-M): De derde manier waarop het laadstation verbinding kan maken met het internet is via het mobiele netwerk (GPRS of 4G LTE-M). Om verbinding te maken met het internet via het mobiele netwerk moet een simkaart worden geplaatst. Deze wordt geleverd door E-flux by Road. Volg dit stappenplan zodra de simkaart geplaatst is:

1. Plaats de simkaart in het simkaartslot aan de rechterkant van het bovenste computerpaneel

2. Ga naar de pagina Network in het installatieprogramma en scroll naar de Modem sectie

3. Voer de correcte APN-gegevens in, zoals weergegeven in onderstaand screenshot.

4. Druk op Save

5. Druk op Reload om het modem opnieuw op te starten

6. Nadat het modem opnieuw opgestart is, staat de simstatus op SIM OK. Dit betekent dat er een correcte verbinding met de aanbieder van de simkaart tot stand is gebracht.

Let op: De laadpaal maakt automatisch verbinding op de beste manier om met het internet te verbinden. Als alle drie de opties geactiveerd zijn, schakelt de laadpaal automatisch tussen de internetopties en selecteert deze de optie met de sterkste internetverbinding. In de meeste gevallen zal dit de ethernetkabel zijn. Als een verbinding uitvalt, schakelt de laadpaal automatisch over naar een andere beschikbare verbinding.

Als je de installateur van de laadpaal bent, ga naar stap 7. Als je de eigenaar van de laadpaal bent, ga naar stap 8.

Stap 7: Voer de volgende stappen uit om het station op het E-Flux by Road-platform te activeren:

1. Login op je Field Service-account of maak een Field Service-account aan via www.e-flux.io/installer-signup*.

2. Ga naar "Nieuwe laadpaal toevoegen" in het menu aan de linkerkant en voer het serienummer of de OCPP-ID van het station in.

3. Klik op "Configureer laadpaal".

4. Klik op “Upload configuratie” en daarna op Volgende.

5. Kies en definieer het type connector. Kies vervolgens "Connector configuratie opslaan".

6. De laadpaal is nu geactiveerd en klaar om geregistreerd te worden door de eigenaar!

*Een Field Service-account is alleen voor installateurs en wordt gebruikt als contactpunt voor technische tickets.

Stap 8: Voer de volgende stappen uit om het station op het E-Flux by Road-platform te registreren:

1. Vraag je installateur om Stap 7 uit te voeren om de configuratie af te ronden, of neem contact op met E-Flux by Road om de configuratie af te ronden.