Handleiding: Mennekes

Op deze pagina vind je de stappen om een Mennekes laadpaal te verbinden met het E-Flux by Road platform.

S
Geschreven door Sjoerd Kortekaas
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Configuratievereisten

• Configuratiepakket voor E-Flux by Road

• Bevat: Simkaart (optioneel), EVSE-ID, configuratiehandleiding voor de installateur en registratiehandleiding voor de eigenaar van de laadpaal.

• Kabel (inbegrepen bij de laadpaal)

• Configuratie-apparaat: laptop/mobiele telefoon

• Installatiehandleiding Mennekes:

Volg de stappen:

Stap 1: Na een veilige installatie van de Mennekes-laadpaal met behulp van de installatiehandleiding, kun je verbinding maken met de lader om de configuratie te wijzigen. Dit kan worden gedaan door een pc of laptop aan te sluiten op de lader. Het wordt uitgevoerd in de Mennekes-webinterface.

• USB

• Sluit de pc of laptop aan op de laadpaal met een USB-kabel

• Open de webbrowser en voer het volgende adres in de zoekbalk in: http://192.168.123.123

• Ethernet

• Sluit de pc of laptop aan op de laadpaal met een ethernetkabel

• Wijzig de netwerkinstellingen van de pc of laptop naar de volgende waarden:

• IPv4-adres: 192.168.124.21

• Subnet mask: 255.255.255.0

• Standaard gateway: 192.168.124.1

• Open de webbrowser en voer het volgende adres in de zoekbalk in: http://192.168.124.123

• Netwerk

• Verbind de laadpaal met het netwerk via ethernet

• Sluit een pc of laptop aan op hetzelfde netwerk via de modem/router.

Open de webbrowser en voer het IP-adres van de laadpaal in (bijv. http://192.168.0.70)

Stap 2: Er verschijnt een scherm waar je kunt inloggen. Log in met de gebruikersnaam operator. Het wachtwoord vind je op het verschafte gegevensblad.

Let op: Elke socket heeft zijn eigen wachtwoord om in te loggen op de webinterface

Stap 3: Zodra je bent ingelogd in de webinterface, ga je naar Netwerk om de GSM- en LAN-instellingen te configureren. Vul de volgende gegevens in als je de GSM-verbindingsmethode gebruikt:

• Naam toegangspunt (APN): m2m.services

• Alle andere gegevens worden automatisch ingevuld. Je kunt deze zo laten.

Stap 4: Klik op opslaan om de netwerkinstellingen te bewaren.

Stap 5: Klik op Backend en voer de volgende gegevens in:

• Type verbinding: GSM of ethernet

• OCPP-ChargeBoxIdentity: Voer hier het unieke serienummer van je laadpaal in. Indien je een EVSE ID (NL*EFL*EV*1234567) van E-flux by Road hebt ontvangen, vul dit nummer dan hier in.

• OCPP-modus: OCPP-J 1.6

• Websockets JSON OCPP URL van backend: ws://ocpp.e-flux.nl/1.6/e-flux

• Laat de rest van de instellingen zoals ze zijn.

Stap 6: Klik op opslaan en reset de laadpaal.

Als je de installateur van de laadpaal bent, ga naar stap 7. Als je de eigenaar van de laadpaal bent, ga naar stap 8.

Stap 7: Voer de volgende stappen uit om het station op het E-Flux by Road-platform te activeren:

1. Login op je Field Service-account of maak een Field Service-account aan via www.e-flux.io/installer-signup*.

2. Ga naar "Nieuwe laadpaal toevoegen" in het menu aan de linkerkant en voer het serienummer of de OCPP-ID van het station in.

3. Klik op "Configureer laadpaal".

4. Klik op “Upload configuratie” en daarna op Volgende.

5. Kies en definieer het type connector. Kies vervolgens "Connector configuratie opslaan".

6. De laadpaal is nu geactiveerd en klaar om geregistreerd te worden door de eigenaar!

*Een Field Service-account is alleen voor installateurs en wordt gebruikt als contactpunt voor technische tickets.

Stap 8: Voer de volgende stappen uit om het station op het E-Flux by Road-platform te registreren:

1. Vraag je installateur om Stap 7 uit te voeren om de configuratie af te ronden, of neem contact op met E-Flux by Road om de configuratie af te ronden.